Ekonomi

Rekabet Kurumu’nun bankalara verdiği ceza SPK’yı neden ilgilendiriyor?

Rekabet Kurumu 12 bankaya “mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edildiği” için toplam 1.1 milyar TL ceza kesti.

Bu bankalar (banka yönetimleri demek gerekir) verilen cezaya hukuksal yolları takip ederk itiraz edebilirler. Etmezlerse ‘verilen ceza ile kurtulduk, gerisini kurcalamayalım’ düşüncesi egemen oluyor demektir. Nihai olarak atılı suçu kabullenmek anlamına da gelir. Bu, bankaların bileceği iş.

Tek sorun kalıyor geriye, o da, SPK ne diyecek bu işe?

Sorun şurada; bu 12 banka içinde önemli bölümü halka açık ve İMKB’ye kote durumda.

Cezalar, bu bankaların ‘yönetim kararları’ ile (ya da hatası demek gerekir) ortaya çıktığına göre, SPK; aynen Galatasaray Sprotif A.Ş. olayında olduğu gibi, bankalar şunu diyebilir: “genel kurulda bu cezanın yöneticilere rücü edilip edilmeyeceği konusunda karar alın”!

İşte verilen ceza bana kalırsa yeni bir kapıyı da açmış durumda.

Not: SPK 12 Şubat 2013’de GS Sportif A.Ş.’ye 713 bin TL ceza kestikten sonra bununla ilgili olarak şöyle de bir karar almıştı:

2013_5_6

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.