Ekonomi, para politikası

Altın fiyatları bankaları nasıl etkiledi?

Altın fiyatları son bir haftada sert biçimde geriledi. Aybaşında 1600 dolar/ons seviyesinden 1320 dolar/ons seviyesine gerileyip, 1375 dolar/ons seviyesinde tutunmaya çalışıyor.

Peki bu düşüş bankalara ve Merkez Bankası’nın uyguladığı Rezerv Opsiyon Mekanizması’na etki edecek mi? Evet.

Bakın basit hesap aşağıda:

05.Nis

17.Nis

Fark (dolar)

Dolar/Ons             1,550              1,350    -200
TCMB Altın rezervi (ton)                 407   
   Dolar karşılığı (milyon dolar)           20,302            17,683    -2,620
Zorunlu karşılık/ altın (ton)                 291   
   Dolar karşılığı (milyon dolar)           14,517            12,643    -1,873
Merkez Bankası’na ilave yatırılması gereken miktar: 43.2 TON
Kaynak: TCMB

Altın fiyatlarının düşmesinden dolayı Merkez Bankası’nın elindeki altınların değeri 2.6 milyar dolar düştü. Bunun içinde bankaların Merkez Bankası’nda karşılık olarak tuttukları altının değerindeki 1.8 milyar dolarlık düşüş de dahil.

Bu fiyat seviyesinde, bankalar Merkez Bankası’nda daha fazla altın tutmak zorunda. Hatta karşılıkları eksik tutar poziyondalar. Bu yüzden yukarıdaki hesaba göre 43 ton altın borçlanıp, Merkez Bankası’na teslim etmek zorundalar. (1 milyar 873 milyon dolar= 43 ton altın @1350)

Fiyat düşüşü sonunda eksik altın tutuyor olduklarından dolayı, açığı telafi etmek için; karşılıkları eksik tutukları gün kadar aynı miktarda fazla altın tutmak zorundalar. Bu yüzden kaba bir tahminle 50 ton altına ihtiyaçları var.

Kimden bulacaklar? Londra piyasasından tabii ki.

Özeti bu.

NOT:

Tereddütler olmasın, altın fiyatının düşmesi ve bankaların Merkez Bankası’nda tuttukları altın karşılıklarının azalması nedeniyle ilave olarak getirecekleri altınlar nedeniyle maliyetleri artmıyor. İlave bir likidite ihtiyacı da doğurmuyor.

Örneğin 500 milyon TL’lik bir zorunlu karşılık yükümlülüğünün yüzde 30’unu altın olarak Merkez Bankası’nda tutan bir banka;  1550 dolar/ons seviyesinde 2.8 ton altın tutarken, 1350 dolar/ons seviyesinde 3.2 ton altın tutmak zorunda. Artan altın miktarının altın olarak ödenecek faizi de artıyor. Ancak bu altın cinsi faizin, dolar karşılığı değişmiyor. Bankalara, sadece ilave işlem nedeniyle küçük bir operasyon maliyeti ortaya çıkıyor, o kadar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.