Uncategorized

Bakan ne söylediğini biliyor mu?

Bakan Nihat Zeybekçi’nin Türkiye’nin dünyanın 15. ülkesi olduğunu söylediğini, bunun da doğru olmadığını yazmıştım.

Bakan Twitter’da şunu yazmış;

Image

Birincisi, doğruları tartışmanın ‘ülkenin sıralamada aşağıda olmasına sevinmek’ gibi itibarsızlaştırılmaya çalışılmasına diyecek söz bulamadım. Bakana göre ‘sevinmişim’ ama yazdıklarından ben utandım.

İkincisi, 15. sırada olduğumuzu kendisi ‘Dünya Bankası verilerine göre’ diye anlatmıştı. Twitter’da Wikipedia’dan IMF sıralamasını bize referans olarak gösteriyor şimdi. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)

Ama keşke o sayıların kaynağına baksaydı. Ben de kendisinin bize kaynak gösterdiği Wikipedia kaynağına baktım, tabii ki IMF verisi…

Wikipedia’da linki verilen o veriyi açtım, sıraladım bakın ne çıktı:

Image

Türkiye 15. sırada değil, 16 görünüyor. Konuşmasında 1.4 trilyon dediği SGP göre GSYH ise 1.174 milyar. Oysa wikipedia’da IMF sütünuna bakın, orada GSYH 1.400 olarak görünüyor. İşte veriyi doğru kaynaktan almak yerine, Wikipedia’yı kılavuz almanın kötü taraflarından biri de bu.

Ama ilkokullarda bile öğretilen bir hesap ilkesi var; ‘elmalarla armutları karşılaştırmayın, toplamayın’. Dikkatinizi çekecektir; verilerin yılları farklı.

Oysa en itibarlı veri Dünya Bankası’nın tüm ülkelerden topladığı 2011 baz yıllı fiyatlara dayanan SGP hesabıdır.

Bakan bey, danışmanlarına sordursun; en yakın açıklanan SGP verisi hangisi diye, görecek ki Dünya Bankası.

Ben bu tartışmadan üzülerek çıkıyorum; Bakan bey hem dersine çalışmamış, hem de benim Türkiye’nin aşağı sıralamada olmasına sevindiğimi yazmaya kalkıyor.

“Evet yanlış biliyormuşum” dese dünyanın sonu mu olacaktı sanki? Ne oldu bizim Anadolu’nun insanına?

Not:Wikipedia’nın IMF kaynağı olarak gösterdiği link şurada:  http://goo.gl/p4Iock En alttaki excel dosyasını indirin, sıralayın.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.