Uncategorized

İktisat literatürüne bir öneri: “Başçı Dilemması”

Önceki gün Başbakan Erdoğan Merkez Bankası’nı ve Başkanı Erdem Başçı’yı fena halde eleştirdi. “Eleştiri” hafif kalır, itibar sarsıcı bir açıklama idi.

En çarpıcı kısmı; Merkez Bankası’nın enflasyon hedefini tutturamıyor olmasını vurgulaması idi. Diyordu ki Erdoğan, “o zaman senin faiz politikan yanlış”. Temelde, faizi yüksek bulduğu için böyle söylüyordu. Çünkü Erdoğan’ın kendi ‘iktisat dünyasında’, faizin seviyesi enflasyonu belirliyordu. Buna dünyada gülerler. Ancak, bizde kimse “ama iktisatta bu sizin söylediğiniz gibi bir neden sonuç ilişkisi yok Sayın Başbakan” diyecek kimse çok az çıkıyor, bu durumda da sanki bu tez doğruymuş gibi kabul gördüğü sanılıyor. Hakikaten ‘şizofenik’ bir durum.

Gerçek durum şöyle; epey bir zamandır, Merkez Bankası’nın belirlediği faizler, hedeflediği enflasyon oranının gerektirdiği faizlerin altında idi. Yani Merkez Bankası, görece daha düşük faizlerle enflasyon hedeflemesi yapıyormuş gibi davranıyordu.

Gelinen noktada şöyle bir durum ortaya çıktı; Erdem Başçı, hükümetin ve tabii ki Başbakan’In arzu ettiği çizgide görece düşük bir faiz politikası izlemiş, ama sonunda bizatihi hükümetin başkanı Başbakan tarafından enflasyonu tutturamamakla suçlanmıştı.

Buna “Başçı dilemması” diyerek, Türk iktisat literatürüne katkıda bulunmaktan başka bir şey elimizden gelmiyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.