Ekonomi, para politikası, Uncategorized

Bernanke bu yıl neden Jackson Hole toplantısına katılmadı?

Jackson Hole ABD’de Wyoming eyaletinde Yellowstone Parkı’na yakın bir yayla. ABD Merkez Bankası Fed’in Kansas’taki şubesi her yıl burada geleneksel yaz toplantıları yapıyor. ABD’den merkez bankacılar, akademisyenler, ekonomistler davet ediliyor. Ayrıca, neredeyse G20’nin tüm merkez bankası başkanları da çağrılıyor.
Jackson Hole’daki toplantılar, bir bakıma ‘merkez bankacılığının Kabe’si gibi…

jakson hole 3

Oradaki toplantılar özellikle Fed’in yakın gelecekteki politikalarının entelektüel altyapısına katkıda bulunuyor.
Özellikle 2008 sonrasında yapılan toplantıların, Fed’in sonraki politikalarına önemli ölçüde ışık tuttuğuna tanık olduk.

Jackson Hole toplantılarına çok doğal olarak ABD Merkez Bankası Fed’in başkanları da katılıyor. Bu yıla kadar.

Bu yıl Bernanke katılmadı. Katılmayacağı da önceden ilan edilmişti. Neden olarak “kişisel takvimine uymamasını” gösteriyordu.

Ama şu var ki; Bernanke’nin yıldızı Jackson Hole toplantılarını düzenleyen Kansas Fed’in başkanı Esther L. George ile hiç barışmamıştı.

Esther L. George, 1 Ekim 2011’de bu göreve atandı. Kansas Fed başkanı olarak ilk Jackson Hole toplantısına ev sahipliğini 2012 Ağustosunda yaptı. O zaman Bernanke’yle arası henüz bozulmamıştı.

Fed’in karar alma organı olan FOMC’ye Fed şubeleri arasında dönüşümle gelen asıl üyelik sırası ne zaman Esther L. George’a geldi, işte o zaman Bernanke ile ‘kapışmaya’ başladı.

Esther L. George

Esther L. George, Ocak 2013’den itibaren FOMC üyesi ve kararlarda oy hakkı var. Katıldığından bu yana da tüm Fed FOMC kararlarına muhalif tek üye. Evet yanlış değil; 2013’deki tam 5 FOMC toplantısında, alınan kararlara Esther L. George muhalefet şerhi düşüyor.

Muhalefet etmesinin temel nedeni; Fed’İn tahvil alım programının olumsuz sonuçlar getireceğini savunması.

fed 2

Belki de şu var; Fed’in Tapering olarak adlandırılan tahvil alım programında kısma eğilimine girmesi muhtemelen Esther L. George’un bastırması ile ortaya çıkmış olabilir. Eğer böyle ise ileride filmi de çekilecek müthiş bir hikaye çıkar.

Bizde olsaydı; “Esther’in fendi, Benjamin’i yendi” diye başlık bile atılırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.